Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Plastic zwerfafval in rivieren aangepakt

7 nov 2018
  •  
leestijd 1 minuten
Plastic afval

© Bron Pixabay

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wil plastic zwerfafval in rivieren aanpakken. Ook wordt de norm voor plastic in grond- en baggerspecie fors naar beneden geschroefd. Dat staat in een brief aan de Tweede Kamer.

Schone grond

Vanaf 1 januari mogen plastics alleen nog “sporadisch” aanwezig zijn in grond- en baggerspecie, die onder meer wordt gebruikt voor de aanleg van dijken en wegen en het minder diep maken van plassen. In Nederland wordt jaarlijks ruim 40 miljoen kubieke meter van dergelijke grond verwerkt.

In kaart brengen

Een nieuwe aanpak moet daarnaast plastic in rivieren, dat uiteindelijk in de zee terechtkomt, tegengaan. Daarvoor wordt 5 miljoen euro uitgetrokken. Er moet onder meer in kaart worden gebracht wat de “hotspots” zijn waar het plastic de rivieren in stroomt. Als dat duidelijk is, komt er geld voor projecten die deze afvalstromen stoppen.
“Plastic hoort niet thuis in het water of het milieu. Het doet er honderden jaren over om te vergaan, dus dit probleem lost niet vanzelf op”, aldus staatssecretaris Stientje van Veldhoven.
Bron: ANP

Meer over:

,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.