Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Plastic tussen je tenen op het strand

  •  
17-10-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
132 keer bekeken
  •  
wind-plastic

© Plastic maakt kunstwerk in het zand - Fotograaf bverbruggen

Het zand op Europese stranden mag er dan maagdelijk uitzien, dat is het vaak niet. In iedere kilo zand zitten gemiddeld zo’n 250 stukjes microplastic. Dat ontdekten Leidse wetenschappers met hulp van strandgangers uit heel Europa.

Plastic is bijna overal

Uit de studie blijkt dat er in een kilo strandzand gemiddeld zo’n 250 stukjes microplastic zitten die kleiner zijn dan een halve centimeter. Plaatselijk kon het aantal microplastics oplopen tot 700 (IJsland) of zelf 1500 (Italië) stuks per kilo. Bosker vond eerder al een relatief hoog aantal plastic stukjes in Nederland, namelijk zo’n 500 per kilo op het strand bij Den Haag.
De resultaten zijn onderdeel van een groter onderzoek naar microplastics op de Europese stranden. De Leidse wetenschappers analyseerden in totaal 23 locaties in 13 verschillende Europese landen. Op 12 oktober maakten zij hun resultaten bekend in het vakblad Marine Pollution Magazine. 

Citizen science

De onderzoekers verzamelden hun zandmonsters met behulp van citizen science. Via hun website en social mediakanalen riepen ze mensen op zandmonsters mee te brengen of in te sturen. Veel strandgangers, collega’s en vakgenoten reageerden op de oproep. Daarnaast maakten de onderzoekers dankbaar gebruik van het uitgebreide internationale netwerk van het University College. Zo konden ze veel Europese stranden meenemen in hun onderzoek.

Negatief effect

Bosker werkt momenteel aan een vervolgstudie naar de hoeveelheid plastic op Nederlandse stranden en de Cariben. Hij kijkt daarbij niet alleen naar de verdeling van microplastics in het milieu, maar ook wat de impact van die plastics is op levende organismen. Bosker: ‘Het is namelijk belangrijk om te weten of ze een impact hebben op het milieu. In experimenten willen we achterhalen of ze een negatief effect hebben op planten en dieren. Het feit dat we veel microplastics op de stranden vinden, zegt namelijk nog niets over de eventuele schade.’
Lees meer over dit onderzoek naar plastic stranden op de site van Science Direct
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.