Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Plastic jagers

  •  
24-04-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
59 keer bekeken
  •  
tinga.jpg
Komende zomer onderneemt de Plastic Soup Surfer (Merijn Tinga) met zijn gezin een bijzondere zeiltocht van vijf maanden. Vanaf het negen meter lange houten jachtje zal op Plastic worden gejaagd; zowel letterlijk als figuurlijk.
De reis voert hen langs de kusten van acht landen en langs zes hoofdsteden (Oslo, Kopenhagen, Stockholm, Helsinki, Talinn en Amsterdam). De expeditie van meer dan 5000 km zal in het teken staan van de ‘Plastic Soup’ en de manier waarop de verschillende landen omgaan met hun plastic afval probleem; vanuit hun cultuur en de direct zichtbare gevolgen.
Plastic soep
De gemiddelde Nederlander gebruikt wel 100 kg plastic per jaar, waarvan een gedeelte via de waterwegen in zee terecht komt. De afbraak van plastic gaat langzaam. Voordat een PET fles is afgebroken kan wel 200 jaar duren. De steeds groter wordende plastic soep is een milieuramp die zich voor onze ogen voltrekt. De gedragsverandering van het grote publiek blijft uit.
Kitesurfboard
Kunstenaar Merijn Tinga heeft een tweetal opvallende reizen gemaakt: hij is in 2000 naar Marokko gefietst en  zes maanden later terug -met een kitesurfboard op een kar achter zijn fiets. In totaal 11.000km en een reis van bijna een jaar. In 2009 ondernam hij weer een langere reis; nu zeilde hij per kajuitjacht in vijf maanden langs Scandinavie en rond Groot Brittanie. In de mast een camera die een aantal maal per dag zowel een foto nam van het dek als een foto van de horizon. 
Lees meer over de Plastic Soup Surfer
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.