NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Nieuwe seizoen start 26 maart 2021npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Plastic hoesjes en pizzadozen horen niet bij het oudpapier!

11 okt 2019
  •  
leestijd 1 minuten
papier oudpapier

© Bron Pixabay

Recycling van oudpapier draagt bij aan een circulaire economie, maar daarvoor moet het wel schoon en droog in de papierbak worden gegooid. Uit het onderzoek blijkt dat de vervuiling in het oudpapier wederom is toegenomen. Stichting Papier Recycling Nederland (PRN) doet jaarlijks onderzoek naar de vervuiling in het oudpapier afkomstig van particuliere huishoudens.
Uit het Vervuilingsonderzoek 2019 is gebleken dat de vervuiling in de periode 2017-2018 2,10% bedroeg. In 2015 bedroeg het vervuilingspercentage nog 1,59%. Dat betekent een stijging van de vervuiling met 0,51%. Met name de vervuiling met pizzadozen en ander maaltijdverpakkingen is opvallend toegenomen in de periode 2017-2018.
Oudpapier en -karton zijn waardevolle grondstoffen. 86% van het in Nederland op de markt gebrachte oudpapier wordt ingezameld en hergebruikt. Voor de papierindustrie is oudpapier al jaren de belangrijkste grondstof. Van het in Nederland gemaakte nieuwe papier en karton bestaat maar liefst 86% uit oudpapier.
De toenemende vervuiling is zorgwekkend. Om de papierkringloop te sluiten en waardevolle grondstoffen te behouden is actie vereist. Stichting Papier Recycling Nederland roept bedrijfsleven, overheid en consument op om samen te werken om de communicatie over de recycling van papier en karton richting de samenleving te kunnen verbeteren.
Let op dat het volgende niet in de oudpapierbak terecht komt:
• plastic hoesjes horen niet bij het oudpapier.
• pizzadozen en andere maaltijdverpakkingen met etensresten
Bron: Stichting Papier Recycling Nederland (PRN)

Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.