Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Plantenbijbel, rietproef, vleermuizen, N70, fenolijn en alle overige radio-onderwerpen

  •  
14-02-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
62 keer bekeken
  •  
Heukels' Flora van Nederland

© Heukels' Flora van Nederland - Foto van Ariana

Standaardwerk over de Nederlandse flora

Voor plantenonderzoekers is dit ongeveer de bijbel. Heukels, of eigenlijk Heukels’ Flora van Nederland. Deze week verscheen de 24e editie van dit standaardwerk, met daarin alle Nederlandse flora en hun wetenschappelijke namen, classificaties en verspreiding. Maar liefst 500 nieuwe soorten zijn er aan deze nieuwe editie toegevoegd. In Vroege Vogels een gesprek met Leni Duistermaat, de hoofdauteur van de nieuwe Heukels en met plantenonderzoeker Sipke Gonggrijp.  

Polder Noordwaard onder water

Een primeur deze week in de Biesbosch: voor het eerst is de polder Noordwaard onder water komen te staan, met water uit de Nieuwe Merwede. En dat was precies de bedoeling. De polder is in het kader van het plan “Ruimte voor de rivier” sinds een jaar of vijf bestemd als overloopgebied bij hoogwater. Storm, een hoge waterstand van de Waal/Merwede en springtij op zee deed het water stijgen tot 2,50 meter boven N.A.P., waardoor ‘de drempel’ - de verlaagde dijk tussen rivier en polder - overliep en 4.000 hectare land onder water kwam te staan. Boswachter Thomas van der Es van Staatsbosbeheer maakte dit filmpje.

Wandelen op de N70

Er zullen niet veel mensen zijn die dit nog weten, maar 1970 was door Europa uitgeroepen tot natuurbeschermingsjaar. In de linkse stad Nijmegen pakten ze dit voortvarend op. Er kwam een stichting Milieubeheer Nijmegen die bouwplannen tegenhield en er kwam een wandelroute: de N70.
Arno vd Kruis en Ben Luderer

Arno vd Kruis en Ben Luderer op de N70

© Foto Jeannette Parramore

Overwinterende vleermuizen in ondergrondse rivier

Onder de stad Den Bosch slingert het ondergrondse riviertje de Binnendieze dwars door de binnenstad. Een mysterieuze en daardoor populaire bestemming voor toeristen in de zomer en in de winter de ideale overwinteringsplaats voor vleermuizen. Elk jaar gaat de vleermuiswerkgroep Brabant met een bootje de overwinterende vleermuizen-populatie tellen. 
IMG_20200210_103337 copy

Overwinterende vleermuis in speciaal aangebrachte steen in de Binnendieze.

© Jesper Buursink

Rietproef in het Lauwersmeer

Het Lauwersmeer verbost steeds meer, waardoor het waterriet onder druk staat. Om te onderzoeken op welke manier het waterriet in stand kan worden gehouden, willen de provincies, een rietproef uitvoeren.Tijdens de rietproef gaat het waterpeil 6 weken lang fluctueren.  Maar niet iedereen is het met deze proef eens. Zo vrezen de boeren in het gebied dat hun land zal gaan verzilten doordat het zoute water dat nog steeds diep in het Lauwersmeer zit, hun land binnen zal dringen door de druk van de grotere hoeveelheid water tijdens de proef. Vandaar  dat zij een zaak hebben aangespannen tegen het besluit van de rietproef.
saffraan_lauwersmeer

Riet in het Lauwersmeer

© saffraan

Fenolijn 035-6711338

Teken, vlinders, hommels en nestelende vogels. Het antwoordapparaat van de natuur zit deze week weer barstensvol bijzondere waarnemingen. Zeker als je beseft dat het pas de tweede week van februari is.

Luister zondag naar alle eerste- en laatstelingen op de Vroege Vogels fenolijn, op 035-6711338.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.