Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Planten verleiden bacteriën met geuren

  •  
01-02-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
89 keer bekeken
  •  
zandzegge

© Zandzegge - Fotograaf cvcapel

“Hun hele leven lang worden planten blootgesteld aan allerlei stressfactoren", schrijft een team onderzoekers van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW). Interacties met de juiste bacteriën kunnen planten helpen om te 'ontstressen'. Maar die zijn niet altijd in de buurt.

Experimenteren met schimmels en bacteriën

De onderzoekers maakten een proefopstelling met zandzegge ( Carex arenaria ), een veelvoorkomende plant met ondergrondse, horizontale wortels van vaak wel meters lang. Een aantal van de planten werd blootgesteld aan een ziekmakende schimmel.
Net als wortels van de plant scheidt schimmel vluchtige stoffen af die overal doorheen dringen. De bodembacteriën lieten zich door de 'boodschappen' van schimmel nauwelijks beïnvloeden. De stoffen die de plantenwortels afscheidden, slaagden er wel in om de bacteriën in beweging te krijgen, over afstanden van tot wel 12 centimeter. En planten die waren geïnfecteerd door de schimmel bleken bepaalde bacteriën zelfs nog sterker aan te trekken. Met die bacteriën verhoogden ze hun weerstand.

Voedingsstoffen in de bodem

Wel was ook de hoeveelheid voedingsstoffen in de bodem van invloed op de uitkomst van het experiment. Een aantal van de belangrijkste bacteriën bleken minder geïnteresseerd te zijn in de lokroep via de vluchtige organische stoffen als er al genoeg voedingsstoffen aanwezig waren in hun omgeving.
Het experiment heeft in elk geval laten zien dat planten best hun eigen boontjes kunnen doppen wat betreft weerstand en bestrijding. En dat is ook goed nieuws voor de landbouw, waar het terugdringen van conventionele, chemische pesticiden en fungiciden steeds urgenter wordt.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.