NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Planten steeds vroeger in bloei

11 dec 2015
  •  
leestijd 1 minuten
narcis_MarilledeValk.jpg

© Fotograaf: MarilledeValk

Door de klimaatverandering komen planten eerder in bloei, beginnen libellen en vlinders eerder te vliegen en leggen vogels eerder hun eerste ei. Dat concludeert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in een vrijdag verschenen rapport.Eerder broedenHet statistiekbureau constateert dat het broedseizoen voor zangvogels in de jaren tachtig halverwege mei begon. Tegenwoordig is dat begin mei, een vervroeging van acht dagen. Het CBS schrijft het vroege tijdstip waarop het voorjaar begint toe aan de oplopende temperatuur van de aarde. De gemiddelde jaartemperatuur voor Nederland ging in de afgelopen eeuw met 1,5 graden omhoog.
Laatste 25 jaar“De tien warmste jaren sinds de weersmetingen vallen allemaal in de laatste 25 jaar, waarbij 2015 wereldwijd zeer waarschijnlijk het warmste jaar gaat worden”, aldus het CBS. De klimaatverandering heeft niet alleen tot gevolg dat het leefpatroon van dieren en planten naar een eerder tijdstip verschuift.
Nieuwe soortenNederland is de afgelopen eeuw ook tientallen planten en diersoorten, afkomstig uit warmere zuidelijke streken, rijker geworden. Daar staat tegenover dat bepaalde plantsoorten, die het goed doen bij lagere temperaturen, in aantallen zijn afgenomen. Bij vlinders zijn bepaalde soorten zelfs helemaal verdwenen uit ons land door het warmere weer.
Bron: ANP

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.