Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Nieuw TV-seizoen start april 2022npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Planten op de vlucht voor klimaat

3 okt 2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Master_VV_Afl19_Kampina_frame_59286
Door de opwarming van de aarde zal Nederland ongeschikt worden voor allerlei planten die hier nu nog volop groeien. Als de temperatuur drie graden stijgt, is Nederland te warm voor bijna 500 plantensoorten. Aan de andere kant is ons klimaat dan wel geschikt voor 1000 zuidelijke soorten.

Veertig procent

Wieger Wamelink, onderzoeker van Wageningen University & Research, onderzoekt wat de gevolgen zijn voor planten als het in Nederland steeds warmer wordt. Hij denkt dat we wel veertig procent van onze plantensoorten kwijt kunnen raken. Nieuwe soorten kunnen zich hier vestigen, maar die moeten hier wel terecht zien te komen.

Eik

Op de Kampina betekent dit dat bekende soorten zoals de berk en de eik het heel zwaar gaan krijgen komende jaren. Na een droge zomer is al goed te zien dat de eikels een stuk kleiner zijn. De eik laat zijn vruchten eerder vallen omdat de boom te weinig water op kan nemen.

Meer over:

eik, klimaat

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar