Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Planten niet opgewassen tegen weerextremen

  •  
22-04-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
bosdravik.jpg
Klimaatverandering gaat gepaard met steeds grotere verschillen in het weer van jaar tot jaar. Sommige plantensoorten kunnen daar slecht tegen en worden met uitsterven bedreigd. Dat blijkt uit onderzoek waarvan de Radboud Universiteit Nijmegen de resultaten donderdag heeft bekendgemaakt.
Ecologen Eelke Jongejans en Hans de Kroon ontdekten dat de ongeveer veertig plantensoorten die zij hebben onderzocht, minder goed in staat blijken wisselende omstandigheden het hoofd te bieden dan biologen tot dusver aanamen. ,,Op grillige patronen werkt de evolutie niet'', constateren zij.
,,We weten dat het hier warmer en natter wordt, maar dat zijn gemiddelden'', aldus de onderzoekers. ,,Daar heeft een plant niks aan; die heeft van dag tot dag en van seizoen tot seizoen met het weer te maken. En dat is toenemend onvoorspelbaar.''
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.