Ecologen van Wageningen Universiteit en Imperial College Londen hebben een compleet voedselweb van negentien plant- en diersoorten geanalyseerd. Uit hun 'wie-eet-wie'-onderzoek blijkt dat de structuur van het voedselweb afhankelijk is van de kwaliteit van de planten, aan de basis van het web.
Het onderzoeksteam concentreerde zich op bladluizen en hun natuurlijke vijanden die zich op verwilderde en gecultiveerde koolplanten ontwikkelen. Daaruit blijkt dat bladluizen beter groeien en in hogere aantallen voorkomen op koolplanten die meer voedingsstoffen bezitten. Dit heeft weer invloed op de kwaliteit en de aantallen primaire en secundaire sluipwespen. Hieruit blijkt dat de plantenkwaliteit de hoger gelegen niveaus in de voedselketen beïnvloedt. De resultaten geven nieuw inzicht in de mechanismen die de structuur van een voedselweb bepalen en zelfs een hele levensgemeenschap beïnvloeden. Dit is van belang voor een beter begrip van het ontstaan en beheersen van insectenplagen in natuurlijke situaties, maar vooral in landbouwsystemen, waar insectenplagen veel voorkomen.