Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Plantaardig leerlooien

29 nov 2018
  •  
leestijd 1 minuten
Plantaardig gelooid leer

© fotograaf: Amber Veel

Het is een van de meest vervuilende sectoren ter wereld: de leerlooisector. Bij het maken van leer worden veel giftige chemicaliën gebruikt die vervolgens met het afvalwater worden weggespoeld. In veel ontwikkelingslanden waar leer wordt gelooid, leidt dit tot ernstige watervervuiling. Het vervuilde water water wordt vervolgens door mens en dier gedronken. Iets wat vreselijke gevolgen kan hebben. Naast dat het maken van leer enorm vervuilend is, is er ook heel veel water nodig tijdens het productieproces. Ouderwetse technieken om leer te maken zijn een stuk milieuvriendelijker maar kosten ook veel meer tijd.

Duurzaam

Iemand die nog op deze oude, duurzame manier leerlooit is kunstenares Amber Veel . Ze werkt met plantaardige looizuren, afkomstig uit boomschors. De verschillende bomen geven ook verschillende kleuren aan het leer. Zo krijgt leer van lariks een gelige gloed, van de eik wordt het leer donkerbruin en de wilg levert een roze leerkleur op.

Restmateriaal

Amber Veel gebruikt voor haar werken alleen maar huiden die als restmateriaal zouden worden vernietigd. Dat ze met haar project de hele leerlooi industrie zou kunnen verbeteren, is niet haar streven. Voor haar is bewustwording het belangrijkste. Consumenten moeten zich bewust worden wat voor leer ze kopen en waar het vandaan komt. Net zoals steeds meer mensen dat doen bij vlees en kleding.“

Meer over:

, , ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.