Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Plant gebruikt lijkengeur voor voortplanting

  •  
02-09-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
115 keer bekeken
  •  
penisbloem.jpg
Er is geen plantensoort ter wereld die zo sterk afhankelijk is van zijn geur als de Amorphophallus, die in honderden variaties over de hele wereld voorkomt. De plant bloeit maar een kleine week en moet in die tijd bestuivers lokken. Daarvoor heeft elke variëteit zijn eigen, duidelijk waarneembare geur, variërend van banaan of zuurtjes tot onmiskenbaar zweetvoeten of een lijkenlucht.
Dat zegt Wilbert Hetterscheid, directeur van het Von Gimborn Arboretum in Doorn en onderzoeker aan de Wageningen Universiteit. Hetterscheid is 's werelds grootste kenner van 'vormeloze penissen', zoals hij de plantensoort graag in het Nederlands noemt. Op verzoek van het Nationaal Herbarium in Leiden heeft hij twintig jaar lang gewerkt aan een nieuwe geslachtsbeschrijving van de soort, waarop hij binnenkort in Wageningen gaat promoveren.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.