Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Plannen om IJsselmeer in drieën te delen

  •  
23-05-2007
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
50 keer bekeken
  •  
vv_newsimg_285940.jpg
Het IJsselmeergebied moet worden opgedeeld in drie compartimenten om de zoetwatervoorziening veilig te stellen, de natuur een kans te geven en recreatie en woningbouw mogelijk te maken. ( Lees meer over het IJsselmeer> > )
Dat staat in een rapport van een groep ambtenaren van de ministeries van Verkeer en Waterstaat, LNV en VROM. Staatssecretaris Tineke Huizinga (Verkeer en Waterstaat, CU) heeft het rapport in Lelystad gepresenteerd aan bestuurders van provincies, waterschappen en gemeenten rond het IJsselmeer.
Het voorstel is om het gebiedsdeel ten noorden van het Markermeer, boven de Houtribdijk, een hoog waterpeil te geven, waardoor de zoetwatervoorziening voor de regio’s rond het IJsselmeer veilig wordt gesteld. Het compartiment ten zuiden van deze dijk, het Markermeer, krijgt een flexibel waterpeil om het gebied een nieuwe ecologische impuls te geven. In het IJmeer zou, na de aanleg van een dijk tussen IJmeer en Markermeer, ruimte zijn voor innovatieve woningbouw en recreatie.
De landelijke overheid moet volgens staatssecretaris Huizinga de regie over het IJsselmeergebied overnemen van de regionale en lokale overheden en de waterschappen. ?De tijd is rijp om in te grijpen door de regie over te nemenŒ, aldus de staatssecretaris. ?Nederlanders denken bij het IJsselmeergebied aan zon, zee, recreatie en strand, maar het gebied is ook de belangrijkste zoetwatervoorziening van Nederland. En het ecosysteem dreigt schade op te lopen door ernstige slikvorming op de bodem.Œ
Ook de klimaatverandering door de opwarming van de aarde vraagt volgens Huizinga om een duidelijke visie en regie van de landelijke overheid op het gebied. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat wil de regie overnemen door duidelijke richtlijnen en kaders te stellen. De lokale en provinciale overheden en de waterschappen moeten daarmee in de toekomst rekening houden.
De bestuurders aan wie het rapport werd gepresenteerd, reageerden overwegend positief op het plan. 

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.