Vroege Vogels

Plannen windenergie op de schop

  •  
26-09-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
windopzee_01.jpg
De bouw van enkele megawindparken op zee staat op de tocht. Het kabinet wil het Energieakkoord over windenergie op enkele punten aanpassen. Negen vergunningen voor windparken op zee worden waarschijnlijk ingetrokken, meldden De Telegraaf, het AD en Het Financieele Dagblad op gezag van bronnen.
Regie
Het ministerie van Economische Zaken (EZ) wil meer regie op de keuze waar de parken komen en hoe snel ze er komen. Minister Henk Kamp van EZ zou in ieder geval een deel van de geplande molens gegroepeerd voor de Zeeuwse kust willen bouwen. Dat zou de prijs en exploitatie enorm drukken.
Compensatie
De eigenaren van de vergunningen die worden ingetrokken krijgen van de overheid compensatie. Behalve het intrekken van vergunningen, gaat ook de subsidiepot voor groene energie dit jaar op slot voor aanvragen voor offshore windmolenparken. De ministerraad praat vrijdag over de aanpassingen.
Reactie van Van Veldhoven (D66) :
D66 onderschrijft de uitgangspunten van Kamp, namelijk dat windmolens op zee zo snel mogelijk moeten worden gerealiseerd voor een lage prijs. Het blijft echter de vraag welk probleem minister Kamp oplost door nu wederom de plannen te wijzigen. Energiebedrijven en bouwers weten niet waar ze aan toe zijn, terwijl ze er klaar voor zijn om direct aan de slag te gaan. Er is ook al geld voor gereserveerd. Begin oktober komt minister Kamp met een brief aan de Tweede Kamer hierover. D66 zal hem hierover stevig aan de tand voelen bij het debat over het Energieakkoord. 
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.