Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

'Plannen ruimtelijke ordening onvoldoende voorbereid op zeespiegelstijging'

11 feb 2021
  •  
leestijd 1 minuten
bouw_kraan_pixabay

© Pixabay

De verwachte stijging van de zeespiegel is een blinde vlek bij de grootschalige investeringen die Nederland gaat en moet doen in de ruimtelijke ordening. Daarvoor waarschuwt advies en ingenieursbureau Sweco. Volgens onderzoek van het concern blijkt dat alleen bij waterwerken er enigszins rekening wordt gehouden met de zeespiegelstijging.

Miljardeninvesteringen

Sweco rekende uit dat met de bouw van woningen, aanleg van infrastructuur, de energietransitie, klimaatadaptatie en aanpassingen aan natuur en landbouw in de periode tot 2050 zo'n 900 miljard euro is gemoeid. Daarbij wordt volgens de kenners weinig of geen rekening gehouden met ruimte die mogelijk nodig is om het land tegen de hogere zeespiegel te beschermen.

Verkeerde focus

Vooral in laaggelegen delen van Nederland is het zaak om niet alles vol te bouwen. Volgens Sweco ontbreekt het daarbij ook aan samenhang tussen projecten. "De zeespiegelstijging kan tot gevolg hebben dat de miljarden-investeringen die we nu doen, in de toekomst alsnog op de schop moeten", aldus projectmanager water Alex Hekman van Sweco. Daarbij bestaat het risico dat ruimtes worden volgebouwd die in de toekomst mogelijk nodig zijn voor andere doeleinden.

Toekomstscenario

Uiteraard is onzeker hoeveel de zeespiegel uiteindelijk zal stijgen. In het gangbare scenario van het Deltaprogramma van de overheid is dit 1 meter tegen 2100. Er zijn echter ook onderzoeken die aantonen dat dit sneller gaat.

Bron: ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar