Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Plannen om krijgsmacht te vergroenen

  •  
01-02-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
629 keer bekeken
  •  
f-16c-gfae98ee74_1920

© Military_Material via Pixabay

De krijgsmacht moet de komende jaren beter voorbereid zijn op klimaatverandering, onafhankelijker worden van fossiele brandstoffen en minder grondstoffen verbruiken. Dat staat in de duurzaamheidsplannen die staatssecretaris Christophe van der Maat (Ministerie van Defensie) aan de Kamer heeft overhandigd.

Volgens de plannen moeten gebouwen energiezuiniger worden, moeten dienstreizen duurzamer worden en moet er minder afval geproduceerd worden. Maar er zijn ook ideeën om bijvoorbeeld de uitstoot van oorlogsschepen te verminderen en vliegbases te vergroenen. Zelfs kampementen dienen duurzamer te worden.

Werken naar onafhankelijkheid

De verduurzaming moet zoveel mogelijk in samenwerking met andere NAVO-landen plaatsvinden, vindt Van der Maat. Hij wijst er op dat Defensie nu aan het investeren is in spullen, waardoor er voorlopig juist meer fossiele brandstoffen verbruikt zullen worden. Plannen om daar minder afhankelijk van te worden, mogen in principe niet slecht zijn voor de inzetbaarheid volgens Van der Maat. Sterker nog: als het lukt, zal de krijgsmacht juist onafhankelijker kunnen opereren - onder andere omdat er dan minder aanvoerlijnen zijn die verstoord kunnen worden.

Budget

Voor deze duurzaamheidsplannen zijn miljoenen euro's nodig, waarvan het geld uit verschillende potjes komt. Voor verduurzaming van het vastgoed is dit jaar 18 miljoen euro beschikbaar, oplopend tot 60 miljoen in 2026. In dat jaar is er ook 12 miljoen euro voor duurzame brandstof en 14 miljoen om de voertuigen voor klussen als goederenvervoer en gewone auto's te vervangen door emissievrije voertuigen.

Bron: ANP 

Meer over:

duurzaam, defensie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (1)

schilderes
schilderes1 feb. 2023 - 11:09

Nou dat werd hoog tijd! Wat er steeds aan smerigs overvliegt hier. Defensie leek altijd te denken dat ze overal boven staan.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.