In Turkije viert Greenpeace het eind van de nucleaire renaissance. Turkije’s nucleaire plannen zijn in de kiem gesmoord, omdat slechts één bedrijf bleek te willen investeren in de bouw van een nieuwe centrale. De Turkse wet vereist echter minstens twee partijen in de aanbesteding hiervan.
Daarmee is er een einde gekomen aan de plannen voor nieuwe kerncentrales in Turkije. De Turkse regering dacht met kernenergie snel en goedkoop een einde te maken aan de energieproblematiek. Gigantische budgetoverschrijdingen en vertragingen bij de bouw van nieuwe centrales in o.a. Finland en Frankijk hebben de bedrijven afgeschrokken.
Ook de twee kerncentrales die op dit moment in Turkije gebouwd worden zijn al drie keer zo duur als begroot. Greenpeace voerde afgelopen maanden actie tegen de nieuwe kerncentrales in het nu nog kernenergievrije Turkije.
Onbetaalbaar zonder overheidssteun
Kernenergie is voor bedrijven pas interessant als de overheid, en dus de belastingbetaler, een groot deel van het risico en de kosten op zich neemt. Ook in Nederland zal de bouw van een nieuwe kerncentrale heel veel geld kosten. Delta, dat voor de helft eigenaar is van kerncentrale Borsele, maakte deze maand bekend ook een nieuwe kerncentrale te willen bouwen. Het is nog maar de vraag of het bedrijf de vijf tot zes miljard euro die hiervoor nodig is kan betalen.
Investeren in kernenergie is zo risicovol dat zelfs de Wereldbank zich er niet aan waagt. De enige oplossing is dat de overheid bijspringt door grote hoeveelheden belastinggeld in het project te stoppen.
Gelukkig zijn er alternatieven die niet verschrikkelijk duur, onveilig of vervuilend zijn. Windturbines, zonnepanelen en schone biomassa kunnen ons in de toekomst van genoeg schone energie voorzien, lees hierover meer in ons Energy [R]evolution Scenario.