Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Planktonium: een reis door de wereld van plankton

  •  
26-11-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
5442 keer bekeken
  •  

Fotograaf en filmmaker en Jan van IJken geeft met zijn nieuwe film Planktonium een kijkje in de geheimzinnige wereld van plankton. Als in een ruimtereis laat hij ons kennismaken met alien-achtige organismen die in zich het donkere water voortbewegen, maar met het blote oog niet te zien zijn. Desondanks staan deze minuscule wezens aan de basis van het leven en ze zijn in grote aantallen in elk water te vinden. Zelfs voor evolutiebioloog en planktonkenner Katja Peijnenburg van Naturalis zijn dit verrassende beelden!

Plankton onder de microscoop

De filmmaker haalde het plankton met een speciaal net uit sloten en plassen, maar ook uit de zee. Vervolgens filmde hij het door zijn microscopen in 4K resolutie. Het resultaat laat de schoonheid en de delicate structuren zien van de organismen in groot detail. Maar toont ook wat zelfs de meeste plankton onderzoekers weinig zien: levende organismen die zich voortbewegen, nakomelingen baren en zelfs uiteenvallen. 

Geluiden onder water

De Noorse kunstenares Jana Winderen maakte de geluidscompositie voor de film. Zij besteedt bijzondere aandacht aan audio-omgevingen en aan wezens die moeilijk toegankelijk zijn voor mensen, zowel fysiek als auditief - diep onder water, in ijs of in frequentiebereiken die onhoorbaar zijn voor het menselijk oor. 

 Planktonium project

De première van Planktonium was tijdens Ji.hlava Documentary Film Festival in Tsjechië en de Nederlandse première tijdens Inscience Film Festival, Nijmegen. De online release van de film was op 17 november. Er is ook een fotoserie van het Planktonium project gemaakt die komend jaar gepubliceerd wordt. Hieronder een kleine selectie:

planktonium

Plankton uit de film Planktonium

© Jan van IJken

planktonium04

Planktonium

© Jan van IJken

planktonium03

Planktonium

© Jan van IJken

planktonium02

Planktonium

© Jan van IJken

planktonium01

Planktonium

© Jan van IJken

Meer informatie over de film en de trailer via Vimeo On Demand.

Meer over:

vroege vogels
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.