Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Plankton onderzoek

  •  
03-07-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Passagiers van de MS Vlieland van Rederij Doeksen zullen er niks van merken. Maar ze varen mee met een laboratorium. De veerboot tussen Harlingen en Vlieland wordt door ecologisch onderzoeksinstituut IMARES gebruikt om het plankton van de Waddenzee in kaart te brengen.
Over de samenstelling van het plankton in de Waddenzee is wel iets bekend, maar niet alles. De onderzoekers van IMARES willen ook weten hoe de samenstelling in de loop der jaren verandert. Veranderingen kunnen namelijk een klimaatverandering betekenen, dat heeft effect op het plankton.
Dat het water warmer en zuurder wordt, blijkt al uit de de langst bekende meetreeksen bij Helgoland, een eiland in de Noordzee.
Autonomous Plankton Sampler
Voor de bemonstering van het plankton wordt een speciaal ontwikkeld apparaatje gebruikt: de Autonomous Plankton Sampler. Dat apparaat staat in een kastje op de bodem van het schip. Gedurende de overtocht wordt er continu zeewater doorheen geleid. Dat water wordt gefilterd met een rol zijdegaas. Het plankton blijft op het gaas achter en wordt aan land geanalyseerd.
Het onderzoek zal tot begin 2012 plaats vinden.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.