Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Plankton onder de loep

  •  
23-08-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
54 keer bekeken
  •  
plankton_03.jpg
Katja Peijnenburg van Naturalis is evolutiebioloog en vooral geinteresseerd in plankton. Plankton is prachtig om te zien, maar ook erg belangrijk als  basis van de voedselketen in het water. Verzuring van de zee dreigt dit in de war te gooien.
Een van de soorten waar Peijnenburg zich op richt zijn de vleugelslakken met hun fragiele kalkschelpjes. Die schelpjes zouden snel oplossen in zuur water. Het tempo en de ernst van de verzuring zijn in 50 miljoen jaar niet meer zo groot geweest.  “De oceanen veranderen in rap tempo, maar een belangrijke schakel in de voedselketen - het plankton - kan mogelijk snel mee veranderen”, vertelt Peijnenburg. Deze maand wordt een onderzoek waaraan zij heeft bijgedragen gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Ecology & Evolution waarin wordt gesteld dat plankton veel sneller kan evolueren dan altijd gedacht. “Al met al is dit een optimistische boodschap.”
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.