Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Plankton eet plastic

  •  
15-07-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
136 keer bekeken
  •  
copepod_-NOAA-Great-Lakes-Environmental-Research-Laboratory-Flickr.jpg

© Foto: NOAA Great Lakes Environmental Research Laboratory (Flickr Creative Commons)

Zoöplankton eet microplastics uit het water. Dat blijkt uit de onderstaande video die werd gemaakt door Verity White van Five Films onder een microscoop in het Plymouth Marine Laboratory in het Verenigd Koninkrijk. White volgde daarbij het onderzoek van Matthew Cole naar de impact van microplastic deeltjes op zoöplankton in zee.
Voedselketen
In het onderstaande filmpje is te zien hoe copepoden - een soort zoöplankton – kleine fluorescerende polystyreen korrels opeten. Het blijkt dat sommige plankton de plasticdeeltjes na een paar uur weer uitscheiden, maar er zijn ook plankton die het plastic pas na een week uitscheiden. Het plankton kan daardoor verzwakt raken en dood gaan, maar het kan ook opgegeten worden door vissen die vervolgens weer op ons bord belanden. Grote kans dat ons dat zwaar op de maag gaat liggen.
Lees hier meer: Duurzaamnieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.