Amerikaanse sterrenkundigen hebben in een ander planetenstelsel een kleine planeet ontdekt, die net als de aarde een rotsachtige samenstelling heeft. Dat heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA maandag naar buiten gebracht. De wetenschappers spreken van ,,het eerste duidelijke bewijs van een rotsachtige planeet die rond een andere ster dan onze zon draait''.
De planeet, Kepler-10b genaamd, is 1,4 keer zo groot als de aarde. Daarmee is het de kleinste planeet die ooit buiten ons zonnestelsel is gevonden. Leven is er echter niet mogelijk. De temperatuur moet ondraaglijk hoog zijn, omdat de planeet erg dicht bij zijn ster staat. Een omloop duurt ongeveer 20 uur. Voor dezelfde rondreis heeft de aarde ongeveer 365 dagen nodig.
De planeet Kepler-10b werd gevonden met de in 2009 gelanceerde ruimtetelescoop Kepler. Die zoekt naar planeten waar net als op aarde leven mogelijk is. Daarvoor moet een planeet niet te koud en niet te warm zijn, een vaste structuur hebben en vloeibaar water bevatten. Om zulke planeten te vinden, kijkt de Kepler naar ongeveer honderdduizend sterren in de sterrenbeelden Zwaan en Lier. Wanneer een planeet voor een ster langsgaat, kan de Kepler waarnemen dat het licht van de ster iets minder fel wordt.