Vroege Vogels

Plan voor olifanten en leeuwen op Amerikaanse prairie

  •  
18-08-2005
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_126633.jpg
Wetenschappers willen leeuwen, jachtluipaarden, olifanten en andere zoogdieren tegen uitsterven beschermen door ze een nieuwe toekomst op de grote prairies van de Verenigde Staten en Canada te geven. Dat schrijven Josh Donlan van de faculteit voor ecologie van de universiteit van Cornell en enkele collega's in de donderdag verschenen editie van het wetenschappelijke tijdschrift Nature.
Donlan stelt dat de cheetah's, leeuwen en ander zoogdieren die nu in Afrika leven veel gelijkenis vertonen met het wild dat sinds 13.000 jaar geleden in het tijdperk van het Pleistoceen op het Amerikaanse continent is uitgestorven. Hij betoogt dat als de dieren opnieuw op de Amerikaanse prairies worden uitgezet, ze kunnen helpen bij het herstel van het ecologisch evenwicht. Ook wijst hij erop dat door de maatregel kan worden voorkomen dat leeuwen, cheetah's en olifanten uitsterven. In Afrika worden de dieren door de strijd om de natuurlijke hulpbronnen steeds meer in hun voortbestaan bedreigd.
Donlan laat weten dat het uitzetten van olifanten en andere zoogdieren veel voorbereiding vereist. Er moeten grote beschermde gebieden voor het wild worden aangewezen. Verder is het noodzakelijk om voor voldoende prooien voor de roofdieren te zorgen.
Ook zei Donlan dat het van groot belang is draagvlak voor het project te scheppen. Hij verwees naar het opnieuw uitzetten van wolven in het Yellowstone Park in 1995. Dat plan is nog steeds controversieel onder veehouders.
Callum Rankine van het Wereld Natuur Fonds (WWF) reageerde in de donderdageditie van de Britse krant The Times sceptisch op het plan. Hij wees erop dat uit Afrika afkomstige dieren ziekten kunnen verspreiden. Ook is niet duidelijk wat de gevolgen voor het ecosysteem zullen zijn. Volgens Rankine is het beter meer energie en middelen te steken in het beschermen van de bedreigde dieren in Afrika.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.