Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Vanaf 20 maart om 19.55 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Plan voor hout Anne Frank Boom

18 nov 2006
  •  
leestijd 1 minuten
vv_newsimg_223498.jpg

© paardekastanje

Houtkunstenaar Marco Mout uit Zutphen heeft een speciaal idee bedacht om de zogeheten Anne Frank Boom een tweede leven te geven.
Wij keken alle twee naar de blauwe hemel, de kale kastanjeboom aan wiens takken kleine druppeltjes schitterden, naar de meeuwen en de andere vogels die in hun scheervlucht wel van zilver leken. Dat alles ontroerde en pakte ons twee zo, dat we niet meer konden spreken.
Een fragment uit het dagboek van Anne Frank, van 23 februari 1944, waarin ze de kastanjeboom beschrijft die binnenkort omgezaagd zal worden omdat de boom ziek en oud is. Anne Frank keek vanuit het zolderraam van het achterhuis vaak naar deze kastanjeboom en schreef er regelmatig over in haar dagboek. Een wereldwijde golf van reacties volgde deze week op het bericht dat het Anne Frankhuis naar buiten bracht.
Een zakenman bedacht dat de Anne Frankboom wel in koper vereeuwigd zou kunnen worden. De Anne Frankstichting wil de kastanjes van de boom verspreiden over alle Anne Frankscholen op de wereld.
Houtkunstenaar Marco Mout stelt voor om de beste stukken van de paardekastanje toch nog een tweede leven te geven, namelijk als materiaal voor een speciaal herdenkingsbeeld. Een andere mogelijkheid is de resterende stukken te gebruiken als lesmateriaal voor houtbewerkingslessen voor kinderen. Mout heeft zijn plan voorgelegd aan het Anne Frank Huis en de Deelraad Amsterdam-centrum.
Wie ook vindt dat het overblijfsel van deze bijzondere historische boom een bijzondere bestemming moet krijgen, kan via e-mail steun betuigen aan Marco Mout: mouthout@hotmail.com .

Meer over dit onderwerp

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.