Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Plan PvdD voor bijen unaniem aangenomen

  •  
18-07-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
bijen_08.jpg
Provinciale Staten van Noord-Holland hebben op 16 juli jl. unaniem het initiatiefvoorstel van de Partij voor de Dieren, Geen Bijzaak, aangenomen om maatregelen te nemen die de bijensterfte in Noord-Holland tegengaan.
Sterven
2012 is het jaar van de bij. Bijenhouders, fruittelers en natuurliefhebbers waarschuwen al jaren dat het slecht gaat met de honingbij en de wilde bijen. Een normale sterfte van de honingbij in de winter is ongeveer 8 procent, maar de laatste jaren ligt het sterftecijfer boven de 20 procent. En van de 350 wilde bijensoorten die in Nederland nog voorkomen zijn er 188 met uitsterven bedreigd.
Bijvriendelijk
De provincie gaat het Rijk oproepen het gebruik van de zeer giftige en nauwelijks afbreekbare groep insecticiden, de neonicotinoïden, te beperken en zo nodig te verbieden. Ook gaat de provincie een proef met bijvriendelijk bermbeheer uitvoeren. Bloemrijke wegbermen zijn niet alleen leefgebied voor wilde bijen maar vormen ook verbindingen tussen gebieden. Daarnaast gaat de provincie andere terreinbeherende organisaties, zoals gemeenten en recreatieschappen vragen hun terreinen ook bijvriendelijk in te richten. Tot slot gaat de provincie de bij toevoegen aan een subsidieregeling voor soortenbescherming.  Streven is om met deze maatregelen een bijenlint door de provincie te realiseren en bijen die met uitsterven bedreigd zijn een kans te geven om te overleven.
Bijen voor biodiversiteit
Deze massale bijensterfte is verontrustend, omdat bijen aan de basis staan van onze voedselproductie. De bestuiving van fruitbomen is daarvan een duidelijk voorbeeld. Daarnaast zijn bijen belangrijk voor de biodiversiteit: tachtig procent van de plantensoorten is afhankelijk van insecten voor bestuiving, waarvan de bij veruit de belangrijkste is. Belangrijke oorzaken van de bijensterfte  is het gebruik van neonicotinoïden en voedselgebrek door een tekort aan wilde bloemen en diversiteit aan gewassen op de akkers.
Bron: Provinciaal Bestuur Noord-Holland
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.