Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

"Plan kilometerheffing CDA maakt autokilometers duurder zonder echte milieuwinst"

  •  
25-01-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_114120.jpg
Milieudefensie is blij te zien dat het taboe op de kilometerheffing afbrokkelt, nu het het wetenschappelijk instituut van het CDA hier vandaag een plan voor presenteerde. De voorstellen van het CDA-instituut in het rapport zijn, volgens de organisatie, echter weinig ambitieus. “Dit is niet wat we nodig hebben om files aan te pakken en serieuze milieuresultaten te behalen,” aldus Ivo Stumpe van Milieudefensie.
Schadelijk
Milieudefensie is voorstander van een vorm van kilometerheffing met tarieven naar tijd, plaats en voertuigkenmerken. Stumpe: “Niet elke gereden kilometer is even schadelijk voor het milieu of zorgt voor even veel verkeersdrukte. Die moet je dus ook anders belasten.” Met een combinatie van accijnsverhoging en een slimme kilometerheffing kunnen we het verkeersgedrag van mensen sturen. Op deze manier wordt minder rijden, zuiniger rijden, en spitsmijden gestimuleerd en worden de maatschappelijke kosten van het verkeer inzichtelijk voor de automobilist.
Accijns
Dat lukt, volgens Milieudefensie, allemaal niet met een platte heffing achteraf zoals het CDA dit wil. Stumpe: “Als je op een simpele manier autokilometers duurder wilt maken, doe dat dan via de accijns. Dan stimuleer je ook een zuinige rijstijl en zuinige auto's.” In het huidige plan wil het CDA de accijnzen juist niet verhogen.
Belangrijk standpunt
Milieudefensie ziet in het huidige voorstel dan ook weinig milieuwinst maar is blij dat de discussie weer is geopend. De organisatie roept de partij, die onlangs aankondigde van duurzaamheid een belangrijk standpunt te willen maken, op met een ambitieuzer plan te komen. Het CDA-instituut wil dat de partij zich volgende kabinetsperiode hard maakt voor kilometerbeprijzing.
Bron: Milieudefensie

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.