Vroege Vogels

Plan Bee: landbouw zonder pesticiden

  •  
07-05-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
bij5.jpg
Ecologische landbouw is een effectieve oplossing voor de huidige bestuivingscrisis en crisis in de industriële landbouw. Dat is de conclusie van een uitvoerige studie die Greenpeace International woensdag publiceert. Het onderzoek baseert zich op de huidige wetenschappelijke kennis van ecologische landbouw en de praktijkervaringen van boeren, wetenschappers en ondernemers die moderne innovatieve ecologische landbouw beoefenen.
Om ecologische landbouw in de praktijk te illustreren legde Greenpeace in tien verschillende Europese landen de ervaringen van boeren, bedrijven, wetenschappers en instituten vast. Deze voorbeelden op video zijn het neusje van de zalm van moderne ecologische landbouw en laten zien dat ecologische landbouwmethoden met succes in praktijk worden gebracht.
„Om bijen en wilde bestuivers te helpen moeten een aantal gevaarlijke bestrijdingsmiddelen per direct en geheel verboden worden,“ zegt Herman van Bekkem, campagneleider landbouw bij Greenpeace. Hij vervolgt:  „Al te vaak wordt gedacht dat boeren dan ándere middelen moeten gaan gebruiken. Niets is minder waar, we hebben een plan Bee! Bijvoorbeeld door bloemen en bosjes in het landschap aan te planten. Zo worden twee problemen voor de bijen opgelost: er is meer voedsel zoals stuifmeel en nectar én door andere nuttige insecten te bevorderen kunnen boeren en tuinders de gifspuit in de schuur laten.“
Op vrijdag 9 mei organiseert Greenpeace Nederland in samenwerking met debatcentrum De Balie in Amsterdam een avond waarbij experts, boeren en andere belanghebbenden aan het woord komen. Deze bijeenkomst is openbaar: iedereen is uitgenodigd deel te nemen.
Bron: Greenpeace
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.