Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Pigment verlies bij kraaiachtigen

  •  
18-10-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3742 keer bekeken
  •  
kraaiwitteveren.jpg
Pigment verlies bij kraaiachtigen.
Dat pigmentverlies veroorzaakt kan worden door voedseldeficiëntie of slechte conditie is inmiddels bekend. Vooral bij de zwarte kraai wordt dit veel gezien en het zijn de grote pennen in de vleugels en de staart die het meest zijn aangetast.

Niet altijd waar

Er wordt vaak gesproken over hongerstrepen, hoewel dat niet geheel juist is. Hongerstrepen zijn onderbrekingen in de groei van de veer door tijdelijk voedselgebrek of slechte conditie. De structuur van de veer is op die plaatsen onvolledig ontwikkeld wat een smalle, bijna doorzichtige streep over de breedte van de veer geeft. Op deze plaats is de veer ook aanmerkelijk zwakker vanwege de onvolledige ontwikkeling van de schacht en veerbaarden. Dit kan gepaard gaan met smalle pigmentloze strepen, maar de veren van kraaien met witte veren zijn vaak over een grotere en ononderbroken lengte pigmentloos. Wanneer de veer van dichtbij wordt bekeken dan blijken er inderdaad vaak verzwakkingen en hongerstrepen aanwezig te zijn, maar de pigmentloosheid strekt zich veel verder over de veer uit.
Wat kan het zijn?
Wat de precieze oorzaak van dit pigmentverlies is, voedseldeficiëntie of een gifstof, is nog niet exact bekend. Opvallend is wel dat de aangetaste dieren naast een slechte lichamelijke conditie vaak een te kleine schildklier hebben. In ieder geval lijken deze dieren niet in staat om voldoende van het aminozuur tyrosine uit hun voedsel vrij te maken. Dit aminozuur is nodig om het productieproces van organisch pigment op gang te helpen.
Bron: Vogeljaar, jaargang 60, nummer 1
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.