Dat pigmentverlies veroorzaakt kan worden door voedseldeficiëntie of slechte conditie is inmiddels bekend. Vooral bij de zwarte kraai wordt dit veel gezien en het zijn de grote pennen in de vleugels en de staart die het meest zijn aangetast.
Niet altijd waar
Er wordt vaak gesproken over hongerstrepen, hoewel dat niet geheel juist is. Hongerstrepen zijn onderbrekingen in de groei van de veer door tijdelijk voedselgebrek of slechte conditie. De structuur van de veer is op die plaatsen onvolledig ontwikkeld wat een smalle, bijna doorzichtige streep over de breedte van de veer geeft. Op deze plaats is de veer ook aanmerkelijk zwakker vanwege de onvolledige ontwikkeling van de schacht en veerbaarden. Dit kan gepaard gaan met smalle pigmentloze strepen, maar de veren van kraaien met witte veren zijn vaak over een grotere en ononderbroken lengte pigmentloos. Wanneer de veer van dichtbij wordt bekeken dan blijken er inderdaad vaak verzwakkingen en hongerstrepen aanwezig te zijn, maar de pigmentloosheid strekt zich veel verder over de veer uit.
Wat kan het zijn?
Wat de precieze oorzaak van dit pigmentverlies is, voedseldeficiëntie of een gifstof, is nog niet exact bekend. Opvallend is wel dat de aangetaste dieren naast een slechte lichamelijke conditie vaak een te kleine schildklier hebben. In ieder geval lijken deze dieren niet in staat om voldoende van het aminozuur tyrosine uit hun voedsel vrij te maken. Dit aminozuur is nodig om het productieproces van organisch pigment op gang te helpen.