Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Pieter Winsemius: Beat The Heat Now

  •  
04-09-2009
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Beat The Heat Now is het gezamelijke initiatief van natuur- en milieuorganisaties, ontwikkelings samenwerkingsorganisaties en de Vrouwenraad nu ook. Die hebben de handen ineen geslagen op weg naar de klimaatconferentie in december in Kopenhagen, om gezamenlijk op een grote trom te slaan. Om het signaal af te geven: Pas op! We zitten met een groot probleem.
Het is heel goed dat een aantal bedrijven zich heeft aangesloten -dat worden er hopelijk steeds meer– en ook een aantal overheden doet mee.
De bedoeling is dat op 12 december de trein vertrekt uit Utrecht op weg naar Kopenhagen met aan boord onder andere Jacqueline Cramer en haar onderhandelingsdelegatie.
In Kopenhagen komen dan alle wereldleiders bij elkaar en ook de toppen van het bedrijfsleven. Daar wordt dan een beroep gedaan: mensen hoe gaan we verder? Want we weten nou ontzettend veel – we moeten nu in actie komen.
Datzelfde beroep moet Beat The Heat Now ook doen op u en mij. Het gaat erom dat wij ook hier in Nederland over dit probleem willen nadenken en mee willen doen. Zelf ons gedrag aanpassen, want we zitten met een probleem dat anders niet oplosbaar zal zijn. Het is veel te makkelijk om met elkaar te zeggen dat de technologie het wel zal oplossen en dat we zelf verder niks hoeven te doen.
Nou krijg je steeds de vraag, en ik moet toegeven het is een zeer belangrijke vraag: moet dat nou allemaal wel? Want er zijn toch ook al die signalen van al die wetenschappers die zeggen: “Nou jongens, is het niet overdreven? We weten nog zoveel niet .” Een tijdje terug vroeg een bovenbaas van een groot bedrijf aan me: “Pieter wat moet ik daar nou mee?”
Hij werd constant benaderd door lui die zeiden: “Doe het nou niet!”
Toen heb ik tegen hem gezegd: pas op. Stel je voor je zit in een auto en je rijdt precies 100 kilometer per uur. Dan rijd je een mistbank in en je ziet geen hand voor ogen meer. Je weet niet wat je moet doen. Maar gelukkig heb je drie wetenschappers aan boord. De beste wetenschappers op klimaatgebied, van die mensen met een bril op en een witte jas aan. Twee van de drie zeggen tegen je: “Kijk uit, ik dacht dat ik een rood licht zag!” Nummer drie zegt: “Ik zie helemaal niks.” Toen vroeg ik aan die bovenbaas: wat doe je dan? "Stoppen natuurlijk en ook de mensen om je heen waarschuwen want anders klappen ze op je."
Ik zeg: dat is nou precies hetzelfde met het klimaatprobleem. We weten zo verschrikkelijk veel wél, dat we wel moeten remmen. Terwijl je tegelijkertijd weet dat er hartstikke veel is dat we nog moeten uitzoeken. De wetenschap is nog niet volledig, maar we weten zoveel – het risico kunnen we niet meer nemen met de kennis die we nou in huis hebben. We moeten ook de andere landen waarschuwen om te zorgen dat zij mee gaan doen. En ook alle andere mensen, want anders kunnen we dit niet oplossen.
Dat is eigenlijk de uitdaging van Beat The Heat Now. Inmiddels zijn er negen van de tien wetenschappers die hetzelfde zeggen. We moeten doorgaan met dat wetenschappelijk onderzoek, maar ondertussen: in actie. Beat The Heat Now gaat op 12 december op pad. Tot die tijd proberen we het denken ook in Nederland verder te stimuleren. Denk mee, doe mee. We mogen deze trein niet missen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.