Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Nieuw TV-seizoen start april 2022npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Piepklein leven

7 nov 2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
56 keer bekeken
  •  
Watervlo Daphnia obtusa

© Fotograaf: Christophe Brochard

Bioloog Christophe Brochard maakt wonderschone filmopnames van het allerkleinste leven onder water.
Veel soorten onder water zijn zo klein, dat je ze niet kunt zien met het blote oog. Maar onder een goede microscoop verschijnt een wonderlijke en kleurrijke wereld, gevuld met pantoffeldiertjes, watervlooien en raderdiertjes. Gefascineerd door deze wereld heeft bioloog Christophe Brochard van ecologisch adviesbureau Bureau Biota honderden wonderschone filmopnames gemaakt van dit piepkleine leven.
Wetenschappers schatten dat er ongeveer 100 miljoen verschillende soorten micro-organismen op aarde leven. Er zijn meer soorten microben dan alle planten en dieren bij elkaar. De variatie is eindeloos: microben met één of meerdere cellen, wel of geen celkern, kleine bolletjes en vreemde uitsteeksels.

Pantoffeldiertje

Het pantoffeldiertje komt voor in zoet water en is een van de bekendste eencellige organismen. Het diertje lijkt in zekere zin ook op een pantoffel, met allerlei trilharen aan de buitenkant van zijn cel.
Het diertje eet vooral bacteriën, die het door beweging van zijn trilhaartjes in de mondgroef naar binnen veegt. Zelf is het pantoffeldiertje voedsel voor dierlijk plankton, kleine vissen en andere waterdiertjes.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar