Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Picknicken tussen de boommarters in het park

  •    •  
27-10-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2538 keer bekeken
  •  

Overdag een park met sportieve joggers, spelende honden en picknickende families, ’s nachts nemen de dieren het stadsbos Pampushout in Almere over. Niet alleen de vrij algemene vossen, reeën en konijnen springen dan rond in de bosjes, ook de bijzondere boommarter.

Hoge bomen op zeeklei

Kevin Harmsen en Tamara Raven doen samen onderzoek voor het Flevo-Landschap naar de boommarter. Dat het dier het zo goed doet in het Pampushout, verwacht je misschien niet meteen. Het is een relatief nieuw en vooral drukbezocht gebied.

Boommarters worden vaak geassocieerd met oude bomen in een rustig groot bos. Anders dan de steenmarter en bunzing zijn boommarters niet per se cultuurvolgers. Toch blijken de bossen van Almere een prima plek. De bomen en planten groeien heel hard op de voormalig zeekleigrond, wat het een geschikt gebied maakt voor het dier.

Wildcamera’s spotten boommarters

In Almere weet de boommarter zich dus prima te handhaven. In het Pampushout alleen al zitten er waarschijnlijk drie. Het gebied bestaat uit een wat wilder bos en een wat meer parkachtige deel. Uit cameraval-onderzoek blijkt het dier zelfs in het parkdeel voor te komen.

Om de dieren te onderzoeken plaatsen Kevin en Tamara elke drie weken drie wildcamera’s ergens verstopt in het bos. Met een speciale opstelling proberen ze vooral boommarters te lokken, toch zijn dit niet de enige dieren die langskomen.

Nachtelijke bezoekers

Want naast verdwaalde wandelaars, loslopende honden en nieuwsgierige katten, duiken veel verschillende wilde dieren op. Springende muisjes, huppelende konijnen, sierlijke reeën, snuffelende vossen en zelfs vogels als de buizerd en uil komen langs zodra de mensen verdwenen zijn.

Kijk zaterdag 28 oktober 2023 naar de uitzending over Almere om 19.15 uur op NPO 2!

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.