Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Peulenparade

  •  
29-08-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Linzen.jpg
Kikkererwten, linzen, kapucijners, het zijn allemaal boontjes die in een peul verstopt zitten. Maar ken je de raede krodden, het giele waldbeantje of de rode joost? Duurzaam topkok Eric van Veluwen is dit jaar een proeftuin gestart met bijzondere en vaak vergeten Nederlandse bonenrassen.
Urgenda organiseert vanaf maandag 2 september de peulenparade om heel Nederland aan de boon te krijgen. Volgens de duurzaamheidsorganisatie zijn de peultjes een ondergeschoven kindje op het dagelijkse Nederlandse menu. En dat is jammer, want het eten van bonen is voedzaam en beter voor het milieu, dan het eten van vlees. Verder is de bonenteelt goed voor de bodemvruchtbaarheid en het binden van stikstof, aldus Urgenda.
  • Beluister het interview (deel 1)
  • Beluister het interview (deel 2)
Aan de peulenparade doen onder andere de Haagse ministeries mee. Die geven in estafettevorm steeds één week het goede voorbeeld door veel bonen op het menu in hun bedrijfsrestaurants te zetten.
Urgenda streeft naar een systeemomslag naar duurzaam voedsel, met daarin minder vlees en dierlijke eiwitten, meer plantaardig voedsel, meer voedsel uit de regio en een reëlere prijs voor ons voedsel.
Overigens zijn peulvruchten ook te proeven tijdens de derde vegetarische restaurantweek , van 7 tot en met 13 oktober. Het is een initiatief van De Vegetariersbond en Vroege Vogels.
Word fan van de Peulenparade op Facebook .
Foto Linzen: Justinc
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.