Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Petitie tegen massale sterfte biggetjes

  •  
28-04-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
pig-1367786_01.jpg
Stichting Varkens in Nood biedt de Tweede Kamer donderdag meer dan 60.000 handtekeningen aan onder een petitie die protesteert tegen de massale sterfte van biggetjes in de vee-industrie. De handtekeningen zijn in iets meer dan drie weken verzameld.
Zes miljoen biggen
Volgens de actievoerders stierven in 2015 zes miljoen biggen nog vóór de slacht, meer dan ooit in een jaar. De zeugen zijn zo doorgefokt dat zij gemiddeld meer dan dertig biggen per jaar krijgen. Dat zijn er ongeveer zes keer zo veel als in de natuur, aldus Varkens in Nood. ,,Daardoor is het gemiddelde geboortegewicht afgenomen en zijn de biggen zwakker en kwetsbaarder. Ze worden snel ziek, raken eerder onderkoeld of gewond en hebben een grotere kans om te verhongeren.''
Lijden
Volgens de de organisatie liggen jonge biggetjes soms uren of dagen te creperen totdat de boer ze vindt. ,,Dan worden ze doodgeslagen, maar dat gaat niet altijd goed waardoor ze nog langer lijden'', weet Varkens in Nood.
Europese regels
De stichting eist Europese regels om een eind te maken aan het fokken op steeds meer biggen per worp. Ook moet de veehouderij gecontroleerd worden op zieke, gewonde en dode varkens. Voor bedrijven met een biggensterfte van meer dan 10 procent moet er een verplicht verbeterplan komen.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.