Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Petitie tegen het fokken van designer cats aangeboden aan Tweede Kamer

19 apr 2018
  •  
leestijd 2 minuten
poes_02.jpg

© Fotograaf: Daantje123

De petitie van Dier&Recht tegen het fokken van designer cats is dinsdag 17 april 2018 aangeboden aan de Tweede Kamer. Daarbij is er uitgebreid gesproken met de aanwezige kamerleden en uitleg gegeven over de misstanden rond het fokken van designer cats.

Levenslang lijden

Met deze petitie vraagt Dier&Recht aandacht voor het bewust fokken van mismaakte katten. De meest bizarre uiterlijke kenmerken worden daarbij met elkaar gecombineerd tot nog ziekere creaties. En de katten? Die hebben geen kattenleven meer. Ze lijden hun leven lang door deze fokpraktijken!

Gehandicapte katten

Dierenarts Kelly Kessen: “Sommige mensen fokken katten vanwege een specifiek uiterlijk. Dit uiterlijk is schadelijk voor de kat. Ik vind het heel erg dat katten bewust gehandicapt gemaakt worden, omdat mensen het uiterlijk mooi vinden. Dit moet echt stoppen!

Selectie op erfelijke afwijkingen

Een kenmerkend voorbeeld is de Sphynx, een naakt kattenras. Kaalheid is op zichzelf al een ernstige erfelijke afwijking. Katten zonder haar kunnen immers niet zomaar naar buiten. Ze beschadigen hun huid gemakkelijk en verbranden in de zon. Het gemis aan snorharen beperkt bovendien hun zintuigelijke waarneming en het vermogen om te communiceren met andere katten. De Sphynx wordt meedogenloos gekruist met katten met andere handicaps: met de Munchkin bijvoorbeeld, een kat met dwerggroei, die daardoor korte poten heeft en 'zo leuk' waggelt.

Wettelijk verboden

Het fokken van deze mismaakte dieren – zoals de Bambino Sphynx – is volgens de wet verboden. Toch vinden deze fokpraktijken plaats in Nederland. De wet bestaat al sinds 2014 maar de overheid doet niets. Dier&Recht adviseert de Tweede Kamer dringend om direct serieus aan de slag te gaan met de handhaving van de wet Besluit houders van dieren artikel 3.4. De petitie tegen het fokken van designer cats wordt gesteund door 15.895 bezorgde kattenliefhebbers.
Bron: Dier&Recht

Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.