Vroege Vogels

Petitie: 'ik betaal niet mee aan de opslag van C02'

  •  
19-11-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
NM_CO2petitie_final_RGB_zondertitel-02-381x384-c-default

© Bron: Natuur & Milieu

Natuur & Milieu tekent protest aan tegen de kabinetsplannen om de opslag van 20 miljoen ton CO2 te betalen uit de SDE+ subsidies. Onder de slogan 'ik betaal niet mee aan de opslag van C02' start zondag een petitie.

SDE+ subsidie

De SDE+ subsidies zijn grotendeels opgebracht door burgers via hun energierekening en zijn bedoeld voor de ontwikkeling van duurzame energie, zoals zon en wind. Deze vormen van energievoorziening zullen de motor vormen voor een klimaatvriendelijke samenleving. Het risico bestaat dat de verdere ontwikkeling van duurzame energie stokt vanwege de grote hoeveelheden subsidies die naar CO2-opslag gaan.
Tijdens de radio-uitzending van Vroege Vogels belden we met de nieuwe directeur van Natuur en Milieu, Marjolein Demmers:

Symptoombestrijding

"Een groot deel van de SDE+ dreigt straks naar de industrie te gaan, zonder dat dat leidt tot een schonere energievoorziening. Onwenselijke symptoombestrijding, betaald door burgers. De industrie krijgt hiermee geen enkele prikkel om haar CO2-uitstoot te verminderen. Terwijl dat juist zo noodzakelijk is," aldus Geertje van Hooijdonk, hoofd programma’s bij Natuur & Milieu.
Natuur & Milieu roept het kabinet dan ook op om dit plan te schrappen. De miljarden voor de SDE+ moet het kabinet volledig besteden aan de ontwikkeling van duurzame energie.

Afspraken met de industrie

Met de industrie moeten bindende afspraken gemaakt worden over hoe de CO2-uitstoot kan worden verminderd: door energie te besparen, over te stappen op duurzame grondstoffen en elektrificering. Volgens Natuur & Milieu kunnen harde besparingsdoelstellingen vanuit de overheid daarbij helpen.

Petitie

De petitie wordt ondersteund door Greenpeace en Milieudefensie is hier te tekenen. Natuur & Milieu, Greenpeace en Milieudefensie zullen de boodschap van de petitie meenemen in gesprekken met minister Wiebes en Tweede Kamerleden.
Bron: Natuur & Milieu

Meer over:

petitie, subsidie, sde+
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.