Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Nieuw TV-seizoen start april 2022npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Petitie tegen financiering CO2-opslag door burgers

19 nov 2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
NM_CO2petitie_final_RGB_zondertitel-02-381x384-c-default

© Bron: Natuur & Milieu

Natuur & Milieu tekent protest aan tegen de kabinetsplannen om de opslag van 20 miljoen ton CO2 te betalen uit de SDE+ subsidies. Onder de slogan 'ik betaal niet mee aan de opslag van C02' start zondag een petitie.

SDE+ subsidie

De SDE+ subsidies zijn grotendeels opgebracht door burgers via hun energierekening en zijn bedoeld voor de ontwikkeling van duurzame energie, zoals zon en wind. Deze vormen van energievoorziening zullen de motor vormen voor een klimaatvriendelijke samenleving. Het risico bestaat dat de verdere ontwikkeling van duurzame energie stokt vanwege de grote hoeveelheden subsidies die naar CO2-opslag gaan.
Tijdens de radio-uitzending van Vroege Vogels belden we met de nieuwe directeur van Natuur en Milieu, Marjolein Demmers:

Symptoombestrijding

"Een groot deel van de SDE+ dreigt straks naar de industrie te gaan, zonder dat dat leidt tot een schonere energievoorziening. Onwenselijke symptoombestrijding, betaald door burgers. De industrie krijgt hiermee geen enkele prikkel om haar CO2-uitstoot te verminderen. Terwijl dat juist zo noodzakelijk is," aldus Geertje van Hooijdonk, hoofd programma’s bij Natuur & Milieu.
Natuur & Milieu roept het kabinet dan ook op om dit plan te schrappen. De miljarden voor de SDE+ moet het kabinet volledig besteden aan de ontwikkeling van duurzame energie.

Afspraken met de industrie

Met de industrie moeten bindende afspraken gemaakt worden over hoe de CO2-uitstoot kan worden verminderd: door energie te besparen, over te stappen op duurzame grondstoffen en elektrificering. Volgens Natuur & Milieu kunnen harde besparingsdoelstellingen vanuit de overheid daarbij helpen.

Petitie

De petitie wordt ondersteund door Greenpeace en Milieudefensie is hier te tekenen. Natuur & Milieu, Greenpeace en Milieudefensie zullen de boodschap van de petitie meenemen in gesprekken met minister Wiebes en Tweede Kamerleden.
Bron: Natuur & Milieu

Meer over:

petitie, subsidie, sde+

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

henkdaalder
henkdaalder19 nov 2017 - 11:28

De milieuclubs zijn trouwe lobbyisten voor Russisch gas.
CCS2 moet verplicht worden, inderdaad, zonder SDE subsidie.
Met verplicht CCS2 op alle kolencentrales, krijgen de milieuclubs veel meer en sneller CO2 reductie, dan met het verplaatsen van onze stroom productie naar Duitse kolencentrales.
http://www.duurzamebrabanders.nl/blog/2015/11/kolencentrales-moeten-verplicht-ccs-krijgen-wereldwijd-cop21/