Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.55 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Petitie: Stop vliegveld Lissabon, het is een flinke bedreiging voor de grutto!

4 feb 2020
  •  
leestijd 2 minuten
grutto's Taag

duizenden grutto's boven de uiterwaarden van de Taag bij Lissabon

© Rob Buiter

Onze Nationale Vogel, de grutto, heeft er een bedreiging bij. In Portugal zijn onlangs plannen bekend gemaakt om een nieuw vliegveld aan te leggen. Midden in een belangrijk gruttogebied. Vogelbeschermers proberen nu de komst van het vliegveld tegen te houden. Kees de Pater van Vogelbescherming gaf zondag in Vroege Vogels Radio uitleg en kondigde een petitie aan:
De petitie is via deze link te ondertekenen.

Verzwakte grutto’s in Portugal

Wat voor zin heeft het om de grutto’s in Nederland -onze nationale vogel- te beschermen als deze trekvogels in Portugal ernstig verzwakken of zelfs sterven? Dat is het gevolg van de bouw van een vliegveld in een gebied dat van levensbelang voor ze is. Het gebied waar ze een onmisbare eet-pauze nemen onderweg van Afrika naar Nederland: het Taag Estuarium bij Lissabon.

Vliegveld in Europees beschermd natuurgebied

Dit jaar nog moet de bouw van het nieuwe vliegveld bij Lissabon al starten, omdat het oude in de stad te klein wordt. De Portugese regering heeft er begin deze maand een klap op gegeven. De regering wil de bouw van het vliegveld doorzetten omdat het een goedkope oplossing is, zo vlakbij Lissabon en een relatief plat gebied.

Maar niet als het aan Vogelbescherming en onze Birdlife Partners in de rest van Europa ligt. Vogelbeschermers in Portugal (SPEA) proberen de bouw van het nieuwe vliegveld midden in een Europees beschermd natuurgebied al jaren tegen te houden.

Het is een plek waar ieder jaar tot wel 100.000 watervogels overwinteren, waaronder wintertaling, flamingo, kluut, zilverplevier en bonte strandloper. En in de rijstvelden zoeken niet alleen de grutto’s oogstresten, maar ook ooievaars, (purper)reigers en vele andere vogels.

Verstorend en dodelijk

Door de komst van een vliegveld zullen de grutto’s worden opgejaagd door het lawaai van vliegtuigen. Ook is er een reële kans op botsingen tussen grote groepen grutto’s en vliegtuigen. Door die herhaaldelijke verstoring, kunnen onze grutto’s waarschijnlijk niet snel genoeg aansterken (als ze het al overleven) en zijn mogelijk te laat in Nederland om jongen groot te krijgen.

Laat het niet gebeuren!

De Portugese natuurorganisatie SPEA stapt daarom met steun van Vogelbescherming en andere Europese Birdlife Partners naar de nationale rechter en de Europese Commissie (EC). Vogelbescherming roept iedereen op om de petitie te tekenen tegen deze komst van een vliegveld. Laat je stem horen via sociale media - gebruik #aeroportomontijo en @spea_birdlife.

De petitie is via deze link te ondertekenen.

Bron: Vogelbescherming Nederland

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.