Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Petitie: stop de handel in roofvogels

9 jan 2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Roofvogelshow

© Roofvogelshow. Bron: Pixabay

Twee liefhebbers van vogels – en van roofvogels en uilen in het bijzonder - zijn de petitie ‘Vogel Vrij’ gestart. Het doel van deze petitie is om in de Tweede Kamer de politiek duidelijk maken dat er een wettelijk verbod op het houden van roofvogels en uilen als huisdier moet komen, de handel in roofvogels stopt en dat er ook een einde komt aan roofvogelshows.

Dierenleed door vogelshows

“Massa's mensen doen niet liever dan het kijken naar, fotograferen van en lezen over vogels”, schrijven Hansje Hardenberg en  Anjo Schouten. “Maar helaas zijn er nog altijd té veel mensen die, volgens ons, op een verkeerde manier uiting geven aan hun liefde voor vogels. Ze willen ze zélf hebben en stoppen ze in een kooi of volière, trainen ze om ‘kunstjes’ te doen, waarna ze in te kleine kooitjes van evenement naar evenement worden gereden om daar het publiek te vermaken. Dat alles onder het mom van ‘educatie’.”

Mensen zijn zich nu amper bewust van het leed dat deze dieren wordt aangedaan. Dit soort shows hebben niks met de échte leven van deze roofvogels te maken en het risico bestaat dat er onder dat publiek mensen – en met name kinderen – zijn die op het verkeerde idee worden gebracht dat zo'n vogel als huisdier ‘gaaf’ is.

Petitie 'Vogel Vrij'

Volgens de initiatiefnemers hebben alle vogels, en uilen en roofvogels in het bijzonder, recht hebben op hun vrijheid. Met de petitie hopen zij de ware vogelliefhebbers in Nederland te bereiken en met 40.000 handtekeningen zal een echt burgerinitiatief kunnen worden gestart.

Lees meer over de petitie

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

Guy Kesselaers
Guy Kesselaers10 jan 2020 - 16:12

Helaas zijn er nog mensen die zich vogelliefhebber noemen omdat ze een vogel in een kooi hebben. Erg hé .