Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Petitie CIWF: stop leed moedervarkens in EU

  •  
07-07-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
317 keer bekeken
  •  
SP FARM 1 _14_

Varkenskooi

© CIWF

Internationale dierenbeschermingsorganisatie  Compassion in World Farming (CIWF) filmde bij zestien varkenshouderijen in Italië, Frankrijk, Polen en Spanje, waaronder bij bedrijven die leveren aan ‘luxeproducten’ Parmaham en Bayonne ham. Ze troffen veel leed aan bij de moedervarkens in de Europese vee-industrie.

Dierenleed

Het onderzoek toont onder andere moedervarkens die wekenlang klem staan in een kooi tussen stalen stangen, waarin ze zich niet eens kunnen omdraaien. Ze worden vaak gek van frustratie en vertonen daarom abnormaal gedrag zoals continu bijten op stangen en kauwen in de lucht. Soms hebben ze pijnlijke verwondingen.

De varkens liggen in hun eigen uitwerpselen, iets wat ze van nature altijd zouden mijden. En ze worden gescheiden van hun kinderen en kunnen geen moederzorg geven. De omstandigheden bij de bedrijven achter de ‘luxe’ hammen zijn niets beter dan bij de standaardproducenten.

De beelden van CIWF kunnen bekeken worden op YouTubeLet op, ze kunnen als schokkend worden ervaren.

'Stop de kooien'

Naar aanleiding van het succesvolle Europees burgerinitiatief Stop de kooien, dat 1,4 miljoen Europeanen ondertekenden, zegde de Europese Commissie vorig jaar toe een einde te maken aan alle kooien in de veehouderij, inclusief die voor moedervarkens. "Een geweldige overwinning," aldus CIWF, "maar we zijn er nog niet. De lobby van de vee-industrie is sterk en de voortgang in Brussel traag." 

De organisatie roept de Europese landbouwministers op zich in te zetten voor het beloofde verbod op kooien in de vee-industrie. Toenmalig landbouwminister Schouten heeft aangegeven dat Nederland het Europees burgerinitiatief steunt. Maar Nederland kan veel meer doen, vindt CIWF

"Het opsluiten van deze intelligente, gevoelige dieren is een van de ergste vormen van dierenleed in de vee-industrie"
Geert Laugs, directeur CIWF Nederland

In Zweden, Noorwegen en Zwitserland zijn de kraamkooien inmiddels verboden. CIWF roept landbouwminister Staghouwer middels een petitie op zo snel mogelijk te stoppen met het gebruik van kraamkooien voor moedervarkens. Een Nederlands verbod kan belangrijke invloed hebben op de rest van Europa.

Geert Laugs, directeur CIWF Nederland: “Het wekenlang opsluiten van deze intelligente, gevoelige dieren in kooien is een van de ergste vormen van dierenleed in de vee-industrie. Moedervarkens verdienen het om in frisse buitenlucht te leven, de ruimte te hebben om zichzelf te zijn en om goed voor hun kleintjes te zorgen, zoals zij willen.”

Vee-industrie versus natuur

Moedervarkens in de vee-industrie moeten zoveel mogelijk biggen voortbrengen, die vervolgens als ‘vleesvarkens’ worden vetgemest. Bij de kunstmatige inseminatie wordt een moedervarken in Europa doorgaans vier weken vastgezet in een kooi, waarin ze zich niet kan omdraaien. In Nederland is dat vier dagen.  

Rond de bevalling wordt ze opnieuw vastgezet en bevalt ze tussen de stangen. Ze kan haar kleintjes niet de moederzorg geven die ze zou willen, legt CIWF uit. De kraamkooi leidt tot stress en frustratie. Na ongeveer vier weken worden de biggetjes van haar afgenomen en wordt ze opnieuw zwanger gemaakt. In haar leven bevalt ze van ongeveer 80 biggetjes, waarvan ze er nooit een zal zien opgroeien. Dit is standaardpraktijk in de EU. Het gaat om ongeveer elf miljoen moedervarkens, waarvan een miljoen in Nederland.

In de natuur bouwt een zwanger varken zo'n twee dagen voordat haar biggetjes ter wereld komen een nest van gras, takken en bladeren. Als de kleintjes geboren zijn, blijven ze maandenlang bij haar. Ze zorgt goed voor ze en is van nature een heel beschermende moeder.

Bron: Compassion in World Farming

Meer over:

varkens, kooivarkens
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.