Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Pestvogels strijken deze winter wederom neer in Nederland

  •  
24-01-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
pestvogel.jpg
’s Zomers leven de vogels in het noorden van Scandinavië en in Siberië, maar in de winter is deze invasievogel soms ook waar te nemen in Nederland. Dit gebeurt echter alléén wanneer er in zijn oorspronkelijke leefgebied niet genoeg bessen te vinden zijn. De Stichting Het Zuid-Hollands Landschap is op dit moment gastheer van zeven pestvogels, die hun intrek genomen hebben in de heemtuin van het bezoekerscentrum Tenellaplas .
Bessen
Pestvogels zijn dol op bessen. Opvallend is dat de bessen van de maretak, die ook toepasselijk vogellijm wordt genoemd, nauwelijks verteerd worden. De uitgescheiden zaden hebben een kleverige structuur, waardoor ze makkelijk blijven plakken aan allerlei takken. Zo kan de maretak zich verspreiden op populieren, appelbomen en meidoorns.
Vogelaars
De felgekleurde vogels laten zich tamelijk gemakkelijk zien en er komen veel vogelaars op af. Ook u bent van harte welkom om een kijkje te nemen, maar houd er rekening mee dat de heemtuin een beschermd gebied is.
Bron: Stichting Het Zuid-Hollands Landschap

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.