Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Peru wil internationale steun voor behoud bossen

  •  
03-12-2008
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
51 keer bekeken
  •  
amazone_01.jpg
Peru gaat de internationale gemeenschap op de klimaattop in het Poolse Poznan vragen om steun bij maatregelen tegen de ontbossing. Voor een periode van tien jaar denkt Peru aan een totaalbedrag van ongeveer 100 miljoen dollar (bijna 80 miljoen euro).
Dat heeft de Peruaanse minister van Milieu, Antonio Brack Egg, dinsdag in Den Haag gezegd, nadat hij overleg had gevoerd met zijn Nederlandse ambtgenote Jacqueline Cramer. Brack bezoekt vijf Europese landen en reist daarna naar Poznan.
Peru wil werk maken van de bescherming van 54 miljoen hectare bos in de Amazone en aan de noordkust van het Zuid-Amerikaanse land. Een belangrijk onderdeel van het plan zijn maatregelen ter bescherming van 12 miljoen hectare bos die in handen van indianen zijn. ,,De internationale financiële steun willen we onder meer gebruiken voor de compensatie van indianen die nadeel hebben van maatregelen tegen ontbossing'', aldus Brack. ,,Ook voor het opzetten van een organisatie voor het beschermen van de bossen is geld nodig.''
Een woordvoerder van Cramer zei dat de Nederlandse minister best bereid is haar steun uit te spreken voor het pleidooi van Brack, zeker omdat het niet om onoverkomelijke bedragen gaat. Wel is de Peruaanse minister geadviseerd niet alleen op trekken en de kwestie van het behoud van het regenwoud in Poznan in een breder verband aan de orde te stellen.
Een medewerker van het WWF-Peru (het Peruaanse Wereld Natuur Fonds) zei dat over de ontbossing in het land verschillene cijfers in omloop zijn. Die variëren van 150.000 hectare tot 260.000 hectare per jaar. Hij wees erop dat de ontbossing kan toenemen door de aanleg van wegen. Die worden door de Peruaanse Amazone aangelegd richting Brazilië en zullen belangrijke bosgebieden doorsnijden'', aldus het WWF-Peru.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.