Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Nieuw TV-seizoen start april 2022npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Permanent verbod op olieboringen rond enorm koraalrif Belize

8 jan 2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Barrièrerif van Belize

© Barrièrerif van Belize, fotograaf: Antonio Busiello WWF US

Belize heeft een historisch verbod op olieboringen afgevaardigd rond het enorme koraalrif voor zijn kust. Het moratorium volgt op wereldwijd protest toen het land naar olie liet zoeken rond het Belize Barrièrerif, een werelderfgoed. Het is de eerste keer dat een ontwikkelingsland wettelijk heeft vastgelegd zijn kustwateren permanent te beschermen tegen olieboringen.

Koraalrif: een van meest diverse ecosystemen

Het Caribische koraalrif voor de kust van Belize is na het Great Barrière Reef in Australië het grootste koraalgebied ter wereld. Er leven zo'n 1400 dier- en plantsoorten, waaronder bedreigde zeeschildpadden, zeekoeien en zes bedreigde haaiensoorten. Het Barrièrerif is daarmee een van de meest diverse ecosystemen ter wereld.
Barrièrerif van Belize

© Barrièrerif van Belize, fotograaf: Antonio Busiello WWF US

Barrièrerif van Belize - fotograaf: Antonio Busiello WWF US 

Wereldwijde protesten olieboring

Het gebied staat echter sinds 2009 op de rode lijst van werelderfgoed in gevaar, vanwege schade door ongereguleerde bouwactiviteiten langs de kust en vernietiging van waardevolle mangroves. Belize had toegezegd het rif beter te beschermen, maar in oktober 2016 volgden toch seismische tests voor olieboringen. Dit leidde tot wereldwijde protesten.

Protest olieboringen koraalrif

Het Wereld Natuur Fonds leidde samen met partnerorganisatie Oceana het protest. Dat gebeurde onder meer met een internationale e-mailactie aan de minister-president van Belize met de oproep voor een permanent verbod op olieboringen. Wereldwijd steunden meer dan 450.000 mensen de WNF-campagne voor een moratorium op olie-activiteiten in en rond het Belize Barrièrerif.

‘Historisch succes voor natuurbescherming’

“Dit moratorium op olieboringen is een historisch succes voor natuurbescherming” reageert Nadia Bood van het WNF in Belize. “Het maakt Belize een internationaal voorbeeld voor oceaanbescherming en is een belangrijke stap om het koraalrif eindelijk van de rode lijst van werelderfgoed in gevaar te krijgen. We sporen Belize aan om de bouwactiviteiten aan de kust beter te reguleren en vernietiging van mangroves te stoppen.”

Belang koraalrif

Wereldwijd is een kwart van het leven in zee is afhankelijk van koraalriffen, die ook wel de regenwouden van de oceaan worden genoemd. Bovendien vertegenwoordigen koraalriffen een belangrijke economische waarde door onder meer visserij en toerisme. WNF heeft berekend dat Belize jaarlijks 182 tot 237 miljoen dollar verdient aan toerisme. Vrijwel alle toeristen komen naar Belize voor de prachtige natuur, waaronder het koraalrif. De economie van Belize is daarmee voor een groot deel afhankelijk van toerisme.
Schildpad barrièrerif van Belize

© Schildpad bij barrièrerif van Belize, fotograaf: Antonio Busiello WWF US

Schildpad bij barrièrerif van Belize - fotograaf: Antonio Busiello WWF US
Bron: Wereld Natuur Fonds

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar