Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Peperbus in de duinen van Walcheren

  •  
14-03-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
peperbus.jpg
Bericht uitgegeven door de Nederlandse Mycologische Vereniging op woensdag 14 maart 2012: Vorige week is aan de Walcherse zuidwestkust een nieuwe vindplaats ontdekt van de internationaal als zeldzaam te boek staande Peperbus. Deze paddenstoel heeft kalkrijk zand nodig en wordt in Nederland in de duinen gevonden.
Bijzonder zeldzaam
De Peperbus ( Myriostoma coliforme ) is in geheel West-Europa een bijzonder zeldzame paddenstoel met als zwaartepunt van z`n verspreiding de duinen van Nederland. De peperbus staat op een lijst van 33 soorten die door de European Council for Conservation of Fungi zijn voorgedragen voor bescherming. Ze staat in twaalf landen op de Rode lijst. Enkele jaren geleden is ze in Engeland voor het eerst sinds 1880 weer gevonden.
Kalkrijke duinen
Het hoofdverspreidingsgebied van de Peperbus in West-Europa ligt in de kalkrijke duinen tussen Wassenaar en IJmuiden. Aan de Zeeuwse kust is de Peperbus merkwaardig genoeg alleen aan de kust van Walcheren te vinden. Bekende vindplaatsen liggen hier in de duinen bij Oostkapelle en Vrouwenpolder. En sinds een aantal jaren ook in de duinen van Klein Valkenisse. En dan is er nu begin 2012 een nieuwe vindplaats in de binnenduinrand bij Zoutelande. Ook bij de Vlissingen was een vindplaats. Helaas lag deze in een zwakke schakel van onze zeewering. Daardoor is de vindplaats bij de dijkverzwaring onder een pak zand van vele meters dik verdwenen.
Meer lezen op Natuurbericht.nl
Foto van Gerdax

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.