Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Pensioengeld in reuzewindmolens Zweden

30 jun 2017
  •  
leestijd 1 minuten
Windmolen

© Bron: Pixabay, steppinstars

Tachtig Euromasten maar dan met wieken. Dat wordt de aanblik van het windmolenpark in het midden van Zweden waar het Nederlandse pensioenfonds ABP ruim 300 miljoen euro in investeert.
De reuzewindmolens met een hoogte van 187 meter leveren na voltooiing 1 terawattuur energie, genoeg voor het verbruik van 300.000 huishoudens. In Nederland staan slechts enkele van zulke hoge windmolens, die met hun langere wieken inderdaad meer wind vangen. Bovendien waait het op grotere hoogte harder. Het windpark wordt gebouwd door Vasa wind, Hg Capital en Vestas en moet in 2020 klaar zijn.

Efficiënte windparken

Het Åskalen-park moet een van de meest efficiënte windparken van Europa worden. Het waait op de locatie relatief hard en omdat er weinig mensen wonen kunnen er hoge windmolens worden geplaatst, die meestal niet op land maar alleen voor de kust worden gebruikt.
De investering draagt bij aan het doel van ABP om in 2020 5 miljard euro te hebben geïnvesteerd in duurzame energie. Het doel van 5 miljard euro lijkt ten opzichte van het totale vermogen van 391 miljard euro weinig, geeft een woordvoerder toe. “Maar het is op dit moment zelfs nog lastig genoeg om voldoende projecten te vinden om aan de 5 miljard te komen. Veel meer is op dit moment niet realistisch.”
Bron: ANP

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.