Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Pensioenfondsen presteren beter in tegengaan van klimaatverandering dan verzekeraars

  •  
24-01-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
267 keer bekeken
  •  
27bd582d-93a6-4e1b-b0f3-7a7ac4fb6ad6

© Pixabay

Pensioenfondsen presteren over de gehele linie beter wat betreft het tegengaan van klimaatverandering dan verzekeraars. Maar de inspanningen van beide zijn uiteindelijk nog onvoldoende, stelt de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) na onderzoek. VBDO-directeur Angélique Laskewitz dringt erop aan dat de grote investeerders zich ambitieuzer gaan opstellen.

VBDO, waarbij zowel grote Nederlandse verzekeraars als pensioenfondsen zijn aangesloten, vergeleek tientallen grote partijen op zaken als beleid en transparantie. Daaruit kwam naar voren dat klimaat al op de agenda staat van menig institutioneel belegger. Pensioenfondsen doen het over de gehele linie het beste. De twee best presterende in het onderzoek zijn niettemin verzekeraars, namelijk Athora Netherlands en NN Group. Ook pensioenfonds ABP, verzekeraar ASR en pensioenfonds bpfBOUW staan in de top 5.

Doelstellingen moeten concreter

Maar er zou volgens de studie nog flink wat moeten gebeuren willen institutionele beleggers voldoende bijdragen aan het tot nul terugbrengen van de CO2-uitstoot in 2050. "De doelstellingen moeten concreter en in lijn met het Klimaatakkoord van Parijs", stelt Laskewitz in een schriftelijke toelichting.

Nu zou bijvoorbeeld slechts een handvol van de partijen naast klimaatrisico's ook klimaatbestendigheid, oftewel de weerbaarheid tegen klimaatverandering van de bedrijven waarin wordt geïnvesteerd, hebben opgenomen in het eigen beleggingsbeleid. De onderzoekers pleiten er ook voor dat institutionele beleggers hun invloed gebruiken om bedrijven tot vergroening te bewegen.

Bron: ANP

Meer over:

klimaat
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.