Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Pensioenfondsen investeren nauwelijks in duurzame energie

  •  
13-06-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
windmolens_03.jpg
Nederlandse pensioenfondsen investeren nog geen half procent van hun beleggingen in duurzame energie. Van dit kleine percentage gaat het meeste geld ook nog eens naar het buitenland. Dit blijkt uit een quick scan van onderzoeksbureau Profundo in opdracht van Natuur & Milieu.
Totale belegde vermogen
Hier ligt een grote kans voor het Energieakkoord van de SER. Indien dit akkoord slaagt zal dit een grote impuls geven aan de Nederlandse economie, omdat pensioenfondsen dan bereid zijn om meer te investeren in duurzame energie en isolatie van woningen en kantoren. De onderzochte pensioenfondsen hebben een totaal belegd vermogen van € 586 miljard, dat is 73 procent van het totale belegde vermogen van alle Nederlandse pensioenfondsen.
Rendabele investering
Het aandeel duurzame energie in Nederland moet volgens het regeerakkoord de komende jaren flink stijgen, van 4 procent nu naar 16 procent in 2020. Hiervoor is veel kapitaal nodig en is een grotere rol van de pensioenfondsen onmisbaar. Beleggingen in Belgische windparken op zee  laten zien dat een rendement van 10 procent gemakkelijk gehaald kan worden, terwijl vrijwel alle risico’s zijn uitgebannen. Pensioenfondsen halen dit rendement nu bij lange na niet.
Werkgelegenheid
Ook investeringen in energiebesparing zijn uiterst rendabel. Het isoleren van woningen en kantoorgebouwen verdient zichzelf via een lagere energierekening terug en leidt tot meer werkgelegenheid in de bouw. 
Bron: natuurenmilieu.nl
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.