Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Niet investeren in gaswinning Waddenzee'

  •  
24-06-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Geld_euros_01.jpg
Op 23 juni publiceerde de Waddenvereniging een rapport over de rol van grote financiële instellingen bij nieuwe gaswinningsplannen in het waddengebied. Twaalf grote instellingen, waaronder drie Nederlandse, investeren in gaswinning onder de Waddenzee. De financiële winst door gaswinning verdwijnt dan naar Londen, Montreal, Brussel of Luxemburg. De schade door de winning en de protesten van bewoners, lokale bestuurders en de Tweede Kamer zijn geen reden voor deze financiële instellingen om hun investeringen in gaswinning te stoppen. Vaak verschuilen ze zich achter bestaand beleid van regeringen. Zo lang gaswinning wordt toegestaan lijken zij niet te aarzelen er geld mee te verdienen. Nog meer gas weghalen onder de Waddenzee betekent schade aan de Waddennatuur ter plekke en draagt ook nog eens bij aan het broeikaseffect. 
Banken en pensioenfondsen
Met de publicatie van dit rapport wijst de Waddenvereniging grote internationale banken als Barclay’s en de Royal Bank of Canada, maar ook de Nederlandse pensioenfondsen ABP, PFZW en Delta Lloyd, op de macht die ze hebben om het tij te keren. De Waddenvereniging vraagt elke investeerder om nu duidelijk te maken of zij een wettelijk verbod voor het zoeken en opboren van olie- en gasvoorraden onder kwetsbare gebieden als het Werelderfgoed Waddenzee kunnen en willen steunen. Het eerste exemplaar van het rapport wordt donderdag 23 juni om 12:30 aangeboden aan mevr. Andrée van Es, voorzitter van de Nederlandse UNESCO Commissie.
'Beleid moet veranderen'
Arjan Berkhuysen, directeur van de Waddenvereniging: “Nu 80% van fossiele reserves wereldwijd in de bodem moet blijven zitten, kan je als investeerder niet volstaan met wijzen naar bestaand overheidsbeleid. Het beleid moet veranderen. Een wettelijk verbod op nieuwe winningen van fossiele brandstoffen die nu nog onder de Waddenzee zitten is hard nodig. Minister Kamp zal dit nooit uit zichzelf voorstellen hebben we nu gemerkt. Logisch ook, want onder zijn politieke verantwoordelijkheid investeert de Nederlandse regering zelf ook in gaswinning onder de Waddenzee. Vandaar onze oproep aan alle grote financiële instelling om ons te helpen zo’n wetswijziging voor elkaar te krijgen.”
Wettelijk verbod
Een wettelijk verbod op de winning van gas dat nu nog onder het waddengebied zit is geen onredelijke vraag volgens de Waddenvereniging. Shell heeft bijvoorbeeld dit beleid al vanaf 2003 ten aanzien van olie- en gaswinning bij Werelderfgoederen. Shell is 50% eigenaar van NAM en een van de grootste mijnbouwbedrijven ter wereld. Desondanks wil NAM met steun van Shell en Shell’s aandeelhouders een nieuwe gasmijn slaan onder de Waddenzee bij het Friese dorp Ternaard.
Bron: De Waddenvereniging

Meer over:

waddenzee
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.