Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Pensioenfonds toetst beleggingen op uitstoot

17 nov 2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
auto_21.jpg
De aandelen van bedrijven die niet in staat of bereid zijn om hun uitstoot van broeikasgassen fors te reduceren, zullen door het Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) worden afgestoten. PFZW wil in 2020 de klimaatvoetafdruk van de beleggingenportefeuille halveren. Dit schrijft nrc.next dinsdag.
Investeren
Bedrijven die oplossingen bieden voor klimaatproblemen worden beloond. De beleggingen voor die bedrijven worden verviervoudigd naar ongeveer 16 miljard euro. Waterschaarste en voedseltekorten zijn punten waar het pensioenfonds zich op wil richten. En PFZW wil zich ook richten op de meest vervuilde sectoren zoals energieconcerns en nutsbedrijven. 
Voetafdruk
PFZW laat het onderzoeksbureau Trucost de broeikasgassen die bedrijven uitstoten berekenen. Vervolgens kan de voetafdruk en de verhouding van de CO2-uitstoot van ondernemingen in relatie tot hun omzet worden berekend. 
Leden
Volgens PFZW-directeur Peter Borgdorff is dit wat leden van het pensioenfonds willen. Ongeveer de helft van zo’n 2,5 miljoen leden wil dat PFWZ niet belegt in bedrijven die een slechte invloed hebben op het klimaat en milieu. Een klein deel van deze mensen is bereid om zelfs een beetje pensioen daarvoor in te leveren. Echter is dat niet te bedoeling volgens Borgdorff. Binnen het bestaande rendement moeten de klimaatactiviteiten gebeuren.
De plannen van het pensioenfonds worden nu naar buiten gebracht om een signaal te geven aan de klimaattop in Parijs op 30 november. 
Bron: nrc.next

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar