Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Peiling: BBB grootste in Drenthe en Groningen voor provinciale statenverkiezingen

  •  
02-03-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1586 keer bekeken
  •  
stemmen verkiezingen groen_Cas van den Bomen

© Cas van den Bomen

De BoerBurgerBeweging debuteert in veel provincies met een fors aantal zetels. Vooral in het noordoosten van het land schudt de partij de provinciale politiek op. Zo is de partij nu zelfs de grootste in de provincies Groningen en Drenthe, blijkt uit zetelpeilingen van EenVandaag en Ipsos.

Peilingen

De peilingen geven een goed beeld van wat inwoners van de individuele provincies zouden stemmen als er vandaag Provinciale Statenverkiezingen zouden zijn. Wat opvalt is dat BBB in elke provincie voet aan de grond krijgt, maar op veel plekken ook een andere partij, vaak de VVD, voor of naast zich moet dulden.

Veel steun in Drenthe en Groningen

De steun in Drenthe voor de BBB is goed voor 9 van de 41 zetels, een stuk groter dan bijvoorbeeld de VVD die op 5 zetels staat. In de Groningse peiling is de BBB ook de grootste, daar staat de partij op 8 zetels. Daarna volgen de PvdA en de SP, die beide op 5 zetels uitkomen.

Ook in andere provincies in het noorden en oosten, zoals in Gelderland (9), Overijssel (9) en Friesland (7), is de steun voor BBB flink, maar is het gat met de andere partijen kleiner. In Gelderland staat ook de VVD op negen zetels en dus gelijk met de BoerBurgerBeweging. In Friesland komen meerdere partijen in de buurt van BBB, waaronder de PvdA (5), de SP (5) en de PVV (5).

Vroege Vogels over de waterschappen 

Woensdag 15 maart stemt Nederland voor de Provinciale Staten en de waterschappen. Bij de waterschappen staan belangrijke kwesties met betrekking tot natuur en milieu op het spel. In de aanloop naar de verkiezingen behandelt Vroege Vogels daarom urgente thema’s die spelen bij de waterschappen.

Als eerste gaan we op stap met Maarten Breedveld van het Zuid-Hollands landschap in de Zouweboezem. Een moerasgebied waar het waterpeil veel te laag is. Wat kunnen de Waterschappen daaraan veranderen?

Bron: ANP 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.