Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

PBL: te weinig samenwerking duurzaam beleid

  •  
16-10-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
CO2_66.jpg
Europese landen moeten in hun klimaat- en energiebeleid meer doen aan internationale samenwerking, is de boodschap van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in een dinsdag gepresenteerd rapport. Nu is er weinig oog voor de effecten die maatregelen in het eigen land hebben op de buurlanden en andersom. In Brussel streven landen gezamenlijk hetzelfde doel na, maar hun precieze aanpak en ambities om dit te bereiken verschillen sterk.
Zo hebben de zes onderzochte landen besloten om de uitstoot van broeikassen in 2050 met ten minste 80 procent te verminderen ten opzichte van 1990. De helft daarvan, waaronder Nederland, is echter nog zoekende naar een stabiele en efficiënte benadering.
Volgens het PBL realiseren overheden zich te weinig dat energiemarkten en infrastructuur tegenwoordig wel grensoverschrijdend zijn. Zo zorgt de expansie van hernieuwbare energie in Duitsland voor piektransporten op het Nederlandse elektriciteitsnet en zullen investeerders beslissingen eerder baseren op gunstige subsidieregimes dan op de plaats waar hernieuwbare energie het meest efficiënt kan worden opgewekt. Als landen hun beleid daarom beter op elkaar afstemmen, kunnen zij sneller verduurzamen en ook nog eens kosten besparen.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.